Mensen met onderstaande klachten of hulpvraag kunnen terecht bij Praktijk voor Haptotherapie Hiddes :

 • - die gedachtes en gevoelens beter op elkaar af willen stemmen
 • - die overbelast zijn door stress of Burn-out
 • - die beter met conflicten willen omgaan
 • - die kampen met onzekerheid en angsten
 • - met relationele problemen met partner, kind, ouders of werk
 • - met zingevingsvragen zoals ‘wie ben ik en wat wil ik?’
 • - die lekkerder in hun vel willen komen
 • - die depressieve klachten hebben en piekeren
 • - die lichamelijke klachten hebben, zoals hoofdpijn, slapeloosheid, buikpijn, hyperventilatie
 • - die geconfronteerd zijn met rouw en verlies door ziekte of afscheid

HOE IK TE WERK GA

Mijn begeleiding biedt verdieping in jezelf. Het is ontwikkelingsgericht en de nadruk ligt om je als mens te ontwikkelen.
Ik spreek je aan op inzicht in jouw mogelijkheden en welke keuzemogelijkheden je hebt om te veranderen om meer jezelf te zijn. Ik vind het belangrijk om vanuit authenticiteit te werken om vanuit je gevoel de dingen te doen die bij jou passen. Klopt je gevoel van binnen met wat je naar buiten toe uitdraagt? Verder sta ik voor een open en helder communicatie. Tijdens onze gesprekken werk ik vanuit betrokkenheid en verwondering en daag ik je uit om te ontdekken wat er echt in jou omgaat. Ik ga samen met jou op weg  om het contact tussen je denken en je voelen te herstellen. Haptonomie leert je weer evenwicht in je leven te brengen. Je bent van harte welkom!

BEHANDELPLAN

Het traject begint met een intake van ongeveer drie sessies. Tijdens de beginsessies gaan we kijken met welke hulpvraag je bij mij komt en wat je graag verder zou willen ontwikkelen. Dit leggen wij vast in een behandelplan en hiermee gaan we aan de slag. Tussentijds evalueren we of we nog op de goede weg zijn en stellen wij zonodig jouw doelen bij.

AANTAL SESSIES

Je wordt gestimuleerd om jezelf te onderzoeken, nieuwe mogelijkheden te ontdekken en om met bewustwording en verandering aan het werk te gaan. Deze groei vindt plaats in een doorlopend proces, en daarvoor heb je soms voldoende aan vier sessies en soms aan tien. Een gesprek duurt meestal een uur.

BALANS TUSSEN DENKEN EN VOELEN

Haptotherapie leert je evenwicht in je leven te brengen. Bijvoorbeeld als je bent vastgelopen in je leven, werk of relatie óf als je lichamelijk klachten hebt. Het is een methode die je helpt om jezelf weer in balans te brengen van denken en voelen. Het gevoel werkt als je innerlijke kompas. Haptotherapie onderscheidt zich door niet alleen op het denken te richten, maar ook op het gevoel en de beleving. Je leert voelen met je hele lijf en hoe je denken en manier van bewegen hier invloed op heeft. Het maakt je bewust van je vermogens om jezelf beter te leren kennen en jezelf te ervaren. In contact met de ander ontdek je hoe je reageert, ook in je dagelijkse omgeving.

FYSIEKE KLACHTEN

Bij lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, burn-out, rugpijn, hyperventilatie, slapeloosheid en maagpijn zijn enkele voorbeelden waarbij je ook met haptotherapie terecht kunt. Vaak staan deze klachten niet op zichzelf, maar hebben zij een onderliggende oorzaak. Het zijn symptomen, waarmee het lichaam soms aangeeft dat er iets anders aan de hand is.

KEUZEMOMENTEN

Door de haptonomische benadering in gesprek, haptonomische ervaringsgerichte oefeningen en positiebepaling, ervaar je wat je gedachtes en het lichaam ons te vertellen heeft. Over onze gevoelens en over hoe we omgaan met anderen en onze omgeving. Je leert ervaren wat 'goed' en wat 'minder goed' voelt. Ik leg de nadruk op de kwaliteiten die je al in huis hebt. Jij doet de dingen niet voor niets op jouw eigen manier. Maar soms kan het zijn dat jouw manier van de dingen aanpakken niet (meer) passend is en kun je er last van krijgen. Je ontdekt door ervaringsoefeningen of je het ook anders kan doen. Dit biedt keuzemomenten. Momenten waarop je bewust kiest tussen een vertrouwde en een nieuwe beweging.  Zo ontstaat er ruimte voor verandering en ben je beter in staat keuzes te maken die bij jou passen en die in overeenstemming zijn met het leven dat je graag wilt leiden.

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Mensen die geen  klachten hebben, maar geïnteresseerd zijn in persoonlijke groei en ontwikkeling zijn ook van harte welkom. Haptotherapie kan je ook helpen om beter en evenwichtiger om te gaan met niet-alledaagse uitdagingen van het leven.

SPECIALISATIE

Voor de meest uiteenlopende problemen op het gebied van psychosociale en fysieke problemen kun je bij mij als Haptotherapeut terecht. Daarnaast heb ik mijn deskundigheid ontwikkeld op de volgende gebieden.

 

Burn-out

Wanneer stress langdurig aanhoudt kan dit leiden tot lichamelijke en geestelijke uitputting en spreken we van burn-outklachten. Mogelijk is er bij jou sprake van vermoeidheid, somberheid, verminderde concentratie, besluiteloosheid en gespannenheid. Een burn-0ut kan ontstaan door te lang dingen alleen te doen vanuit het denken, zonder ook af te stemmen op je gevoel.

De burn-out ondersteuning begint met het scheppen van voorwaarden om fysiek te herstellen en een basis te leggen om je weer energieker te voelen. Als je je vitaler voelt, geeft het ruimte om bewuster gevoelens te herkennen en leer je beter de signalen van stress op te pakken. Als je weet hoe je gehoor geeft aan deze signalen, dan kun je veranderingen aanbrengen, waardoor je je weer sterker, energieker en flexibeler voelt. Dan ontstaat er meer ruimte om te zijn wie je bent en kun je beter keuzes maken die bij jou passen.

In de laatste fase staat het ontdekken wat je nodig hebt in jouw proces naar herstel centraal. Ervaringen die je hebt opgedaan in de sessies worden gekoppeld aan jouw dagelijks leven, jouw manier van bewegen en beleven. Hierdoor ontstaat verandering in klachten en ontdek je waar jij van kunt genieten en hoe jij er anders mee om kan gaan op je werk of in je relatie.  En beter passend bij wie jij bent.

Doel van de therapie bij burn-out:

 • Weer functioneren zoals voor jou passend is
 • Balans in emoties en denken herstellen
 • Om kunnen gaan met verwachtingen van jezelf en de ander
 • Juiste balans tussen ontspanning en inspanning
 • Vanuit je innerlijk kompas juiste keuzes kunnen maken
 • Om kunnen gaan met situaties die je uit balans brengen
 • Grenzen leren herkennen en durven aangeven

 

Geconfronteerd met kanker

Alles is opeens anders. De wereld staat op zijn kop als je te horen krijgt dat je kanker hebt. Het is alsof de grond onder je voeten is weggeslagen. Angst, onzekerheid, boosheid, verdriet, machteloosheid en eenzaamheid kunnen heftig opspelen. Dat gebeurt met jou en met de mensen om je heen en heeft een enorme impact. Hoe nu verder? Hoe maak je weer contact met je lijf, als je zoveel hebt doorstaan. Je relaties veranderen en een nieuwe verhouding zoeken is een kunst op zich. Niets is vanzelfsprekend meer. Het is belangrijk om naar jezelf te kunnen luisteren naar wat je nodig hebt.

Haptotherapie biedt ondersteuning tijdens de verschillende stadia van de ziekte door het terugvinden en versterken van je innerlijke balans. Tijdens de sessies wordt aandacht gegeven aan wat je voelt en wat je daarmee zou willen. In het begin is het een zoeken naar wat zich in je lichaam heeft afgespeeld. Door het aanraken van je lichaam merk je dat er emoties boven komen, waar je je niet bewust van bent. Het verwoorden van pijn, verdriet en angst is de eerste stap op weg naar herstel van de verbinding met jezelf en wat je nodig hebt in het contact met je dierbare. Door deze zoektocht komen er steeds nieuwe inzichten bij die wezenlijk zijn. Er ontstaat ruimte om er anders tegen aan te kijken. Tijdens mijn opleiding heb ik een twee-daagse workshop gegeven aan een groep jonge mensen die geconfronteerd waren met kanker. Het gaf hun bijzondere inzichten en kon helpen een stapje te zetten in het proces. Graag ondersteun ik je met aandacht en is er ruimte voor een lach en een traan.

Rouw en Verlies

Ieder mens maakt vroeg of laat in zijn leven ingrijpende verliezen mee. Het is een gegeven in ons leven. Het sterven van een geliefde, maar ook een scheiding, verlies van werk, contact met ouder of kind, gezondheid of vriendschap kunnen grote impact op je leven hebben en doet meer met je dan je denkt.

Haptotherapie biedt je ondersteuning tijdens dit proces. Het verwoorden van pijn, verdriet, angst is de eerste stap op weg naar herstel. Bij het verwerken krijg je weer grip op je leven en kun je je verbinden of weer verbonden voelen. Door deze zoektocht komen er steeds nieuwe inzichten bij die wezenlijk zijn. Je raakt de pijn en dus ook het spanningsgevoel kwijt door je emoties toe te laten, te ervaren wat het verlies werkelijk betekent en daarmee jezelf serieus te nemen.

Het is emotioneel hard werken om verlies te verwerken en daarbij kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Oprechte aandacht en belangstelling kunnen troostend zijn. Een gesprek, omhelzing, aanraking of gebaar biedt voelbare troost. Het kan helpen om je weer verbonden te voelen in contact met de ander en met het leven. Het geeft nieuwe hoop op herstel en van nieuwe mogelijkheden die het beste bij je passen. Ik help je graag bij het hervinden van je balans en hoop.