Wil je je gevoel herkennen en leren er beter mee om te gaan?

Haptotherapie gaat over evenwicht brengen tussen wat je denkt en voelt.
Wil je beter in je vel zitten? Wil je meer voor jezelf opkomen? Heb je last van angst, terugkerende lichamelijke klachten, gevoelens van stress of depressie? Haptotherapie leert je weer evenwicht in je leven te brengen. Bijvoorbeeld als je kampt met problemen in je leven, werk of relatie. Dan kan haptotherapie je goed doen. Een Haptotherapeut is een hulpverlener die jou weer in contact brengt met je gevoel.

Haptotherapie Wageningen

Denken en voelen

Wij neigen ernaar door – de drukte van het dagelijkse leven – soms voorbij te gaan aan wat ons lichaam ons vertelt wat er aan de hand is. Door te veel in je denken te zitten, herken je niet meer de signalen van je lichaam en dan komen we met onszelf in de knoop. Soms ervaar je blokkades in jezelf. Je kan dan niet doen wat je wel graag zou willen. Anders dan bij een psycholoog, waar je veel praat, kijken wij bij de haptotherapie verder naar wat je lichaam je te vertellen heeft: non-verbale signalen en welk gevoel er onder zit. Hoe het ook anders kan, gaan we samen ontdekken.

Signalen van je lichaam herkennen

Haptotherapie is een methode die je helpt om de gevoelens en de signalen van je lichaam te herkennen en het leert je om er wat mee te doen. Haptotherapie maakt aan den lijve voelbaar hoe vrij of onvrij je beweegt in je relatie met jezelf en de ander. En waar dat mee te maken heeft. Je krijgt helderheid over jezelf en welke gevoelens aan je klacht ten grondslag liggen. Problemen worden draaglijker of verdwijnen als jij trouw blijft aan wie je bent. Dan ben je beter in staat keuzes te maken die voor jou goed zijn en die in overeenstemming zijn met het leven dat je wilt leiden. Er ontstaat ruimte voor veranderingen en het helpt je om beter voor jezelf op te komen. En het helpt je om duidelijker te communiceren, rust in je zelf te ervaren, plezier  te hebben met anderen en trouw te zijn aan jezelf.

Haptonoom Erica Hiddes

Begeleiding

In de Haptotherapie wordt er gebruik gemaakt van gesprekken om alsnog pijn, verdriet of stress  te verwerken en een plek te geven. Ook doe ik dit d.m.v. ervaringsgerichte oefeningen en haptonomische aanraking (dat licht ik later in de alinea over “Een aanraking wordt nooit vergeten” verder toe). Lichamelijk voelen maakt de weg vrij naar je emoties en gevoelens.

Ik begeleid je te leren luisteren naar je gevoelens die er op dit moment zijn en de manier waarop deze een rol spelen in je dagelijkse leven. Door mijn luisterend oor, betrokkenheid en invoelingsvermogen krijg je de ruimte om te ervaren wat er binnenin jou speelt in een respectvolle en veilige omgeving. Zo kun je ontdekken wat voor jou goed doet en waardoor je weer verder kunt. Wat je ervaart in de sessies neem je mee in je dagelijks leven. Lukt het je om dingen uit te proberen en daaraan gevolg te geven, dan kom je meer in balans.

Haptonomie en Haptotherapie

Voor een goede emotionele ontwikkeling is aanraken en aangeraakt worden van wezenlijk belang. Haptonomie leert je weer te luisteren naar je lichaam.
Haptotherapie is de therapievorm die je weer in contact brengt met voelen en het geeft inzicht in wat jou innerlijk beweegt.
Haptotherapeutische begeleiding bestaat uit praten en aanraken met als doel de cliënt weer in contact te laten komen met zijn/haar gevoelens, waardoor er meer balans ontstaat tussen denken en voelen. De therapie is gebaseerd op de inzichten vanuit de Ontwikkelingspsychologie van o.a. Bowlby en Nagy.
Ook werk ik met de principes van ACT ( Acceptance and Commitment Therapy). Dit is een nieuwe vorm van gedragstherapie en is vanuit Amerika overgewaaid. Het leert je om gevoelens en gedachten waar je geen controle over hebt, los te laten (acceptatie) en je energie te richten op dingen waar je zelf invloed op kan uitoefenen (commitment).
Ik maak ook gebruik van ervaringsoefeningen, die de Polyvagaaltheorie van Stephen Porges biedt, om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Het leren herkennen en luisteren naar je lichaam helpt je om je veilig te voelen, tot rust te komen en te ontspannen; dit gevoel van veiligheid draag bij aan een positief zelfbeeld en is geïntegreerd in mijn haptonomische begeleiding. 

Een aanraking wordt nooit vergeten

Door het ontwikkelen van je gevoel, leer je beter om te gaan met spanningen, verdriet, pijn en stress. Ik ga samen met jou op zoek naar het moment waar het voelen is belemmerd. Waar je meer vanuit je overlevingsmechanisme en afweer bent gaan leven. Vervolgens leer ik je deze “verdrongen pijn” te dragen in het hier en nu. Dit doe ik door het gesprek en je inzicht te geven in hoe overlevingsmechanismen werken en hoe jij dit kunt herkennen. Door behandelingen aan de hapto-bank, wordt het voelbaar in je lijf of je weggaat bij de spanning of pijn. Ik leer je deze juist weer te dragen, aanwezig te zijn bij dat wat zich vanuit je lichaam aandient en dit te herkennen, te accepteren en te omarmen.

Door de aanraking leer je meer van je eigen lichaam te voelen en daarmee dus van jezelf. Lichamelijk voelen maakt de weg vrij naar emoties en gevoelens. Ik ga samen met jou luisteren en voelen naar wat jouw lichaam te vertellen heeft. Om uiteindelijk te ontdekken wie je bent en keuzes te maken die bij jou passen.

Op de website van Zorgwijzer.nl staat een uitleg over haptotherapie dat ik hieronder beschrijf:

Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie met als speerpunten het voelen en ervaren. Het is de toegepaste vorm van haptonomie. Gevoelens, gedachten en gebeurtenissen zijn soms niet in harmonie met de manier waarop je jouw leven leidt. Ook kunnen bepaalde gevoelens en gedachten juist zijn weggestopt of genegeerd worden. Hierdoor kunnen er lichamelijke, maar ook geestelijke klachten ontstaan.

Haptotherapie is er kortweg voor bedoeld om meer bewustheid te brengen in je gevoelens en ervaringen. Dit kan je in staat stellen om (onverwerkte) emoties een plek te geven en meer vertrouwen te krijgen in je keuzes en gevoelens. Door de therapie kun je jezelf prettiger, sterker en energieker voelen.

Hoewel iedere haptotherapeut zijn eigen werkwijze heeft, wordt er vaak gebruik gemaakt van gesprekken en lichamelijke oefeningen gericht op voelen en ervaren. In de aanraking op de behandelbank kun je dus voelen waar de spanning zit in je lijf.

Klachten

Haptotherapie kan helpen bij lichamelijk en geestelijke klachten en problemen die te maken hebben met bijvoorbeeld: stress, uitdrukken van gevoelens, relaties, zelfbeeld, seksualiteit, intimiteit, trauma’s, acceptatie, misbruik of verandering van levensfase.

In veel gevallen kan haptotherapie ook worden gecombineerd met andere therapieën. Het is dan wel belangrijk dat beide therapeuten hiervan weten.

Contact

Wil je meer weten over Haptotherapie, neem dan contact met mij op via het contactformulier

Ga hier naar het contactformulier